7 kjappe med ferdigdisputerte kandidater i NORWEL #2

Miniatyrbilde for 7 kjappe med ferdigdisputerte kandidater i NORWEL #2

Flere av NORWEL sine medlemmer er nå ferdig disputert. I en vår nyhetsserie ønsker vi både å høre om avhandlingen deres og om hvordan de har opplevd å være medlem av NORWEL.

Andre kandidat ut er Sigrid Ness

Gratulerer som ferdig disputert. Hvordan har du det egentlig nå?

      Tusen takk! Jeg er så glad, stolt og lettet over å ha disputert. Etter disputasen har jeg kjent på takknemlighet og stolthet over å ha gjennomført doktorgraden, i tillegg til motivasjon til å forske videre på tematikken i avhandlinga mi.

      Hva handler avhandlingen din om?

      Avhandlinga mi undersøker hvordan psykisk og emosjonell vold forstås i en barnevernkontekst. Jeg har sett på hvordan denne formen for vold beskrives og defineres i forskningslitteratur, hvordan den forstås av ansatte i barneverntjenesten, og hvordan den beskrives og vurderes i skriftlig dokumentasjon i barns mapper i barneverntjenesten.  Dette har jeg gjort gjennom kvalitative metode som inkluderer en systematisk litteraturgjennomgang, fokusgruppeintervjuer og dokumentanalyser.

      Oppsummert peker avhandlinga på behovet for å utforske barn og unges subjektive erfaringer med psykisk og emosjonell vold. Den bidrar også i diskusjonen om viktigheten av å utvikle relevante begreper som omfavner bredden av barns voldserfaringer.

      Hvilken a-ha opplevelse har du hatt i arbeidet som stipendiat?

      En av de største a-ha opplevelsene var hvor mangfoldig det var å være stipendiat, hvor mange områder jeg måtte tilegne meg kunnskap om, og ikke minst at forskning ikke nødvendigvis følger min stramme tidsplan og ønsker for progresjon. Her var det bare å være fleksibel, og akseptere at det meste måtte justeres både når det kom til teoretiske perspektiver og metodiske fremgangsmåter. Frustrerende og fortvilende til tider, men lærerikt til slutt.

      Hvilket råd vil du gi til en kollega som skal disputere?

      Forbered deg godt, men vær også klar for at alt ikke kan forberedes. Denne dagen er det viktigste er å reflektere over det man har gjort, se flere måter man kunne gjort det på og bruke muligheten til å se og anerkjenne det viktige og store arbeidet man har gjort. Det er en festdag, der man får feire arbeidet sitt og diskutere det man kan så godt, med mennesker som er oppriktig interesserte i alle deler av arbeidet som er gjort.

      Hvorfor valgte du å bli medlem av NORWEL?

      For å få være en del av et fellesskap av stipendiater og forskere som er opptatte av problemstillinger innenfor barnevern og sosialt arbeid. Her var det relevante og viktige ph.d. kurs, seminarer og muligheter for samarbeid og utvikling.

      Hva har du fått ut av å være en del av NORWEL-miljøet?

      Jeg ble medlem av NORWEL sent i min stipendiatperiode, så jeg fikk ikke nytt godt av mulighetene som er tilknyttet forskerskolen tidlig i stipendiatløpet. Jeg vil anbefale andre som forsker innenfor barnevern og sosialt arbeid konteksten å bli medlem så tidlig som mulig for å få ta del i alle muligheter forskerskolen tilbyr.

      Hvorfor skal vi lese avhandlingen din?

      Den skal dere lese fordi den gir ny innsikt i hvordan psykisk og emosjonell vold forstås i en barnevernkontekst og den belyser utfordringer knyttet til å anvende teoretiske definisjoner av denne formen for vold i praktisk barnevernsarbeid og viser hvordan slike voldserfaringer ofte overskygges av andre teoretiske og normative perspektiver og idealer som vektlegges i barnevernsarbeid. Avhandlinga peker på hvilke konsekvenser det har for barnevernsarbeid, men også for de barna og familiene det gjelder. Avhandlinga fremhever videre behovet for en bredere kunnskapsbase om psykisk og emosjonell vold, gjerne med utgangspunkt i barn- og unges perspektiv, men også fra ett mer tverrfaglig perspektiv.

      Jeg håper at forskningen kan være til nytte for både forskere og ansatte i barneverntjenester, så vel som andre tjenester som møter barn som kan oppleve psykisk og emosjonell vold.