Ellen Jakobsson Strømsø

NTNU - RKBU Midt-Norge

ellen.j.stromso@ntnu.no

Portrait of Ellen Jakobsson Strømsø

Tittel:

Ivaretakelse av sårbare barn etter akuttvedtak om omsorgsovertakelse: Erfaringer med rammer for, og utøvelse av, oppdraget som beredskapshjem.

Care of vulnerable children following emergency care orders: Experiences with the framework for, and execution of, the role as an emergency foster home.

Start/Slutt for prosjektet:

01.04.24-15.05.27

Bakgrunn for prosjektet

Akuttvedtak om omsorgsovertakelse et av de mest inngripende tiltak barnevernet kan iverksette overfor barn og familier, og skal kun skal brukes «dersom det er fare for at barnet blir vesentlig skadelidende dersom vedtaket ikke gjennomføres straks» (Lov om barnevern av 2021, § 4-2). Det mest brukte alternativet for ivaretakelse av barn etter at et slikt vedtak er fattet er plassering i beredskapshjem. Beredskapshjem er en type fosterhjem som tar imot barn på kort varsel og ubestemt tid. Beredskapshjemmet skal på vegne av barneverntjenesten utøve omsorgen for barnet (Fosterhjemsforskriften § 13).

Til tross for at beredskapshjem har en utfordrende oppgave, hvor de med begrenset informasjon om barnets situasjon og behov skal ivareta barn i krise ved å utøve omsorg på vegne av barneverntjenesten har vi lite kunnskap om beredskapshjem og deres erfaringer. Tildelingen av beredskapshjem skjer i hovedsak på bakgrunn av hvilke hjem som er tilgjengelige. Dette da barnevernet er i en situasjon hvor det er mangel på beredskapshjem, grunnet at beredskapshjem avslutter sine oppdrag, utfordringer med å få rekruttert nye hjem, samt mangel på ordinære fosterhjem.

Mål/ forskningsspørsmål

Formålet med PhD-prosjektet er å bidra til økt kunnskap om beredskapshjem, og deres erfaringer av rammevilkår, og av utøvelsen av oppdraget.

Følgende presumtive delproblemstillinger vil bli forsøkt besvart i de tre planlagte artiklene:

  •  Hvordan forstår ansatte i Bufetat betydningen av oppfølging og veiledning av beredskapshjem, for å styrke utøvelsen av omsorg for sårbare barn?
  • Hvilke erfaringer har beredskapshjemmene med rammene for utøvelsen av oppdraget?
  • Hvordan forstår beredskapshjemmene sin rolle i ivaretakelsen av sårbare barn?

Metode

Prosjektet vil i hovedsak basere seg på kvalitative data, innhentet ved semistrukturerte dybdeintervjuer av beredskapsforeldre, samt fokusgruppeintervjuer med ansatte i Bufetat, som har oppfølging og veiledning av beredskapshjem som arbeidsoppgave. For å få økt bakgrunnskunnskap om forhold ved beredskapshjemmene vil jeg også gjennomføre en surveyundersøkelse som sendes til alle som har oppdrag som beredskapshjem gjennom Bufetat.